Tel 1 : +386 41 735 852 | Tel 2: +386 40 748 369 info@center-sonce.com

Se sprašujete kako lahko vadba moči pripomore k izgubi odvečnih maščob?
Ste tudi vi že večkrat slišali, da je vse odvisno od kardio vadbe in poraba kalorij med le-to?

Kadar je cilj naše vadbe izguba odvečne maščobe in sprememba v sestavi telesa nas bolj, kot sama poraba kalorij, zanima hormonalni odziv telesa na vadbo.Vadba za moč v telesu ustvarja najboljše hormonalne pogoje za izgubo odvečnih maščob. Prav tako le-ta pospeši našo presnovo, kar se pri kardio vadbi ne zgodi. Seveda to ne pomeni, da kardio vadba nima svojih prednosti, ampak ni najhitrejša in najučinkovitejša metoda za izgubo odvečnih maščob.

 

Dobro sestavljen program mora temeljiti na vadbi za moč s submaximalnimi bremeni srednje in visoke intenzivnosti, kardio vadba pa dodamo po potrebi glede na zadane cilje.
Z vadbo za moč povečamo mišično maso in tako posledično povečamo bazalni metabolizem (poraba energije za ohranjanje vseh življenjsko pomembnih funkcij v mirovanju), ker se za ohranjanje mišične mase v našem telesu porabi več energije kakor za ohranjanje maščob.

Izguba odvečnih kilogramov ali izguba odvečnih maščob?

 

Skoraj vedno kadar ljudje govorijo o izgubi odvečnih kilogramov, v resnici mislijo na izgubo odvečnih maščob. Sprememba teže namreč ni dober pokazatelj kaj se je v telesu dejansko spremenilo, saj ima le-ta lahko veliko razlogov: izguba maščob, mišične mase, dehidracija ali celo pred nedavnim opravljen obisk na stranišču (tudi to lahko pripomore k spremembi na tehtnici).

Eden od pomembnejših ciljev pri izgubi odvečnih maščob bi morala biti ohranitev mišične mase (več mišic pomeni višji bazalni metabolizem). Ohranjanje ali celo povečanje moči je najboljša metoda za ohranjanje mišične mase.
Pri slabo načrtovanih dietah in nepravilno sestavljenem programu vadbe pogosto izgubljamo kilograme in ne le odvečnih maščob, kar pomeni, da izgubljamo tudi mišično in ostalo pusto maso in tako znižamo naš bazalni metabolizem. To, hitro izgubljeno težo, je težko vzdrževati, saj sedaj zaradi znižanega bazalnega metabolizma ne moremo pojesti iste količine hrane brez da bi pridobivali na maščobnem tkivu (jojo efekt).

Torej, če povzamemo, za izgubo odvečne maščobe in spremembo v sestavi telesa, je vadba za moč, ob pravilni prehrani seveda, najbolj smiselna, zdrava in trajnostna rešitev.